Migren Ağrısı Sebebleri X5xsq10
Migren Ağrısı Sebebleri X5xsq10
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Migren Ağrısı Sebebleri

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
firstluck
Yeni Üye
Yeni Üye
firstluck


Kayıt tarihi Kayıt tarihi : 06/02/15

Migren Ağrısı Sebebleri Empty
MesajKonu: Migren Ağrısı Sebebleri   Migren Ağrısı Sebebleri EmptySalı Haz. 02, 2015 3:13 pm



Migren Ağrısı, baş ağrısı türleri içerisinde yaygın görülen bir türdür. Tekrar eden, başın tek tarafında meydana gelen, nabız gibi atan ve zonklayıcı baş ağrısı olarak tanımlanabilir. Kronikleşmiş bir ağrı tipidir. Fiziksel aktiviteler migren ağrısını arttırabilir. Migren ağrısına genelde ışık ve ses hassasiyeti de eşlik eder. Ağrı 4 saatten 3 güne kadar sürebilir. Migren ağrısı bayanlarda daha çok görülmektedir. Kadınların %18’i, erkeklerin ise %7’si hayatlarının belli bir döneminde migren ağrısı yaşarlar. Migren ağrısının kadınlarda adet dönemlerinde arttığı görülmüştür. Migren en sık olarak 25-35 yaş aralığında görülür.

Migrenin Belirtileri; Zonklama veya yanma şeklinde hissedilir. Ağrının yanında halsizlik, ışık ve sesten rahatsız olma, kokulara duyarlılık, bulantı, burunda tıkanma, başta uyuşukluk ve kusma, migren ağrısı yaşanırken meydana gelebilecek diğer rahatsızlıklardır. Migren ağrısı sırasında ağrı artan bir ivmeyle devam eder, bir müddet yüksek şiddette ağrı yaşanır ve sonra azalarak biter.

Migreni Tetikleyen Faktörler; Duman, hava değişikliği, stres, aç kalma, düzensiz beslenme, hormonlar ve yorgunluk gibi faktörler migren ataklarını tetikler.
Migren Tetikleyen Yiyecekler; Alkollü içecekler, çikolata, yoğurt, peynir, yapay tatlandırıcılar, turunçgiller ve fındık fıstık yağı gibi gıdaların de migren ataklarına yol açtığı görülmüstür.
Migreni Tetikleyen Genetik Faktörler; Ailede yaşanan migren hikayesi varsa, gelecek nesillerde de görülme olasılığı çok büyüktür. Migren hastalarının birinci derece yakınlarında migren görülme ihtimali de %70-75 oranında rastlanmaktadır.

Migren Ağrılarını Hafifletecek Yöntemler; Migreninizi tetikleyen unsurları ve besinleri gözlemleyin ve onlardan uzak durmaya özen gösterin.
Düzenli uyumaya ve yorgun olmamaya dikkat edin.Sağlıklı ve dengeli beslenin. Düzenli egzersize zaman ayırın, günlük yürüyüşler yapın.
Yoga veya meditasyon gibi rahatlama tekniklerine de başvurabilirsiniz. Uygulayacağınız bu teknikler stresinizi hafifletmenize de yardımcı olacaktır.

Migren'in Auralı Migren ve Aurasız Migren olmak üzere iki türü vardır. Auralı Migren'de baş ağrınız başlamadan oluşan, hissettiğiniz çeşitli duyumlar ve semptomlar gerçekleşir.
Auralı migrenin belirtileri;düşük kan basıncı,esneme,göz altlarında koyu halkalar, heyecan hissi, mide bulantısı,ışık,ses ve kokuya duyarlılık, huzursuzluk hissi olarak gözlenir. Aura'nın devam etmesi 30 dakikaya kadar sürebilir.

Aura semptomları; çapraz şekiller görme, kör noktalar,halüsinasyon, kıvılcımlar görme,ciltte karıncalanma ve güçsüzlük hissedilmesidir.
Auralı migren tanısı koyulurken;kan testleri, fiziksel veya nörolojik testler, röntgen,MRI gibi metodlara başvurulabilir. Aynı zamanda tanı koyulma aşamasında; ailede migren olup olmadığı, ağrının fiziksel zorlamalar sonucu durumu, ruhsal durumunuz, alerjiniz olup olmadığı da önemlidir.

Auralı migren ataklarınızı hafifletmenize, sessiz karanlık bir odada yatmak, ağrıyan yere soğuk kompres uygulamak yardımcı olabilir.

Migren ağrısı bulunan hastalar için yapılacak şeylerden bazıları;Mutlaka bir migren günlüğü tutulmalıdır.Ağrınız hangi sıklıkla gerçekleşiyor,ne kadar devam ediyor,ne zamandır bu ağrıları yaşıyorsunuz ve ağrılarınıza eşlik eden semptomların neler olduğu gibi migren tecrübenizi notlar halinde bir günlükte bulundurun. Doktorunuz sorduğunda doğru bilgi vermek için bu yöntemi uygulamanız faydalı olacaktır. Migren ağrısı, tedavi ile kontrol altına alınabilecek bir hastalıktır. Bu nedenle migren belirtileri yaşıyorsanız mutlaka bir uzmana müracaat etmelisiniz.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Migren Ağrısı Sebebleri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Karın Ağrısı Sebebleri
» Migren ağrısı
» Migren Ağrısı
» Migren Ağrısı Nedir?
» BOYUN AĞRISI

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Siteniz İçin :: Sitenizi Tanıtın-
Buraya geçin: